
Kdo pravzaprav skrbi za naš imunski sistem?
Bliža se jesen in z njo naraščajoče število dihalnih in drugih obolenj. Kdo v našem telesu pravzaprav skrbi za obrambo pred obolenji?
Ste vedeli, da najpomembnejšo obrambno funkcijo v telesu predstavlja črevesje, v katerem se nahaja kar 70 procentov našega imunskega sistema?
Pravilno ravnovesje črevesnih bakterij ščiti telo pred vdorom patogenih organizmov in preprečuje vnetja, ki bremenijo naš organizem.
Zakaj črevo, ko vendarle govorimo o pljučnih obolenjih? Črevo po kitajski tradicionalni medicini spada v element kovine, kamor sodijo tudi pljuča. Ugodno delovanje črevesja pomeni dobro delovanje pljuč in obratno. Pljuča namreč dovajajo energijo črevesju in omogočajo pravilno vsrkavanje hranljivih snovi, vode in odvajanje blata.
Kako lahko sami poskrbimo za močan imunski sistem?
Uravnotežena in zdrava prehrana igra ključno vlogo pri zagotavljanju zdravega in uravnovešenega mikrobioma. Hranilno bogata hrana pripomore k ohranjanju pravilnega ravnovesja bakterij in s tem za pravilno prebavo, presnovo in številne druge funkcije v našem telesu.
Kaj je uravnotežena prehrana?
S pojmom uravnotežena prehrana opisujemo prehrano, ki temelji na pravilnem razmerju makrohranil (ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob) in vsebuje zadostne količine mikrohranil (vitaminov in mineralov), ki zagotavljajo pravilno delovanje našega organizma.
Za uravnoteženo in hranilno prehrano poskrbimo z načrtovanjem naše vsakodnevne prehrane, v katero vključujemo predvsem ekološko in lokalno pridelano prehrano. Za zdrav mikrobiom poskrbimo z uživanjem
Sveže zelenjave in svežega sadja: solata, špinača, blitva, zelena, brokoli, pesa, korenje, artičoke, koleraba, sladki krompir, redkvica, koromač, bučke, kumare, ohrovt, jagodičevje (borovnice, maline, aronija, ribez, robide, brusnice), jabolka, slive, hruške, marelice, melone, lubenice, granatno jabolko…
Začimb in zelišč, ki ugodno vplivajo na naš prebavni sistem: kurkuma, ingver, cimet, kumina, origano, timijan, bazilika, kajenski poper…
Fermentiranih živil in napitkov: kombuča, vodni ali mlečni kefir, sirotka, kislo zelje, kisla repa, kimči, miso, tempeh…
Zdravih maščob: uživanje rib, hladno stiskanega oljčnega, lanenega, sončničnega, konopljinega olja, omega 3 maščobnih kislin, ghee masla, surovega masla…
Starih žit: pira, proso, ajda, kvinoja, kamut…
Stročnic: leča, stročji fižol, fižol v zrnu, grah, čičirika…
V kolikor je potrebno, v prehrano vključimo prehranska dopolnila, ki ugodno vplivajo na delovanje našega mikrobioma in imunskega sistema. Sem sodi predvsem dodajanje primernih probiotikov, vitamina C, Vitamina D, cinka, selena, omega 3 maščobnih kislin, polifenolov…
Poleg pravilne prehrane za svoje telo poskrbimo z zadostno količino gibanja v naravi, z zmanjšanjem stresa in z zadostno količino spanja.
